Przekręt w ASO Skody-nowy soft do LPG - dotrysk benzyny!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • koszu84
    Classic
    • 2012
    • 20

Sądzę ze chyba ktoś się nie zdrowo podniecił i zrobił z igły widły. Zbyt dużo ASO nie wie nic na ten temat żeby mogła być to prawda ( na ten temat rozmawiałem z ludzmi z trzech ASO) Może komuś jakiś mega fachowiec coś włączył przypadkowo i przez to powstał problem. Zresztą niedługo jadę osobiście na przegląd więc sam się o tym przekonam jak to wyjdzie w praktyce. A co do pisma z LR to dostali je faktycznie ale tyczy sie silników FSI/ TSI nie tyczy się silników MPI

Komentarz

• leonn
      RS
      • 2011
      • 2726
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez koszu84
      A co do pisma z LR to dostali je faktycznie ale tyczy sie silników FSI/ TSI nie tyczy się silników MPI
      Widziałeś to pismo z LR?

Komentarz

• koszu84
        Classic
        • 2012
        • 20

Do przeczytania nie dostałem , ale doradca serwisowy mówił ze nie dotyczy one silnika MPI i żadne dotryski nie są potrzebne. Zresztą po co miałby on kłamać skoro po przeglądzie i tak by wyszło

Komentarz

• leonn
          RS
          • 2011
          • 2726
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zresztą po co miałby on kłamać skoro po przeglądzie i tak by wyszło
          A nie zastanawia Cie to, że skoro nawet SAP sie do tego przyznał, to jaką wiarygodnośc ma ten doradca z twojego ASO twierdząc inaczej?

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

A ja twierdze, ze ASO nie przyzna wprost, bo po co ma sobie wrogow robic. Jak zacznie pic duzo benzyny to powiedza ze soft wgrywa sie sam na przegladzie i to nowy algorytm, a oni nie maja na to wplywu. Chesz miesz gwarancje to sie z tym musisz pogodzic, jak nie to droga wolna.

Na tym forum jest wiele aut z pierwszymi instalacjami LR w O2. Auta maja ponad 200kkm i nic im nie dolega :diabelski_usmiech
            Spritmonitor.de

Komentarz

• koszu84
              Classic
              • 2012
              • 20

Zamieszczone przez leonn
              Zresztą po co miałby on kłamać skoro po przeglądzie i tak by wyszło
              A nie zastanawia Cie to, że skoro nawet SAP sie do tego przyznał, to jaką wiarygodnośc ma ten doradca z twojego ASO twierdząc inaczej?
              A powiedz do czego SAP się przyznało? tylko do problemu z wtryskiwaczami. To jak wytłumaczyć to że ASO nic nie wiedzą na temat dotrysków dla silnika MPI. Ludzie jeżdzą na przeglądy i nie mają włączanych dotrysków , więc problem raczej nie istnieje. Ilu użytkownikom ustawiono ten dotrysk? czytając to forum można stwierdzić że jest ich naprawdę niewielu.

Komentarz

• Northeusz
                RS
                • 2010
                • 1677
                • Octavia I (1U2)
                • AUM 1.8 20VT 150 KM

A co do pisma z LR to dostali je faktycznie ale tyczy sie silników FSI/ TSI nie tyczy się silników MPI
                O to ciekawe :lol:. Nie za bardzo rozumiem, jak ASO niedawno mogło dostać instrukcje i mapy włączające dotrysk LPG w silnikach FSI/TSI, które to mają instalacje DOTRYSKOWE i tutaj cała istota LPG polega właśnie na dotrysku lub przy dużych obciążeniach na przejściu na PB. W tych instalacjach nie da się włączyć lub wyłączyć dotrysku, więc owo rzekome pismo chyba nie dotyczy również silników z bezpośrednim wtryskiem i instalacją LPG . Czego więc dotyczy? Pozostały jeszcze diesle . Może rzeczywiście są to niepotrzebne emocje i nerwy
                Pozdrawiam
                Northeusz

Komentarz

• Rosomak
                  L&K
                  • 2011
                  • 1365
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

I to wszystko potwierdza moje przypuszczenia i doświadczenia spotkań z doradcami ASO, że pracują tam niekompetentni i niedoinformowani ludzie.
                  Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                  http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                  Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Albo sa zmuszeni wprost do wciskania ludziom glupot bo tak dziala marketing.

W kazdym sklepie sprzedawca opowie co jest naj, szczegolnie przy produkcie ktory jest lepiej premiowany itd 8) Zycie
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Tatra
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 248
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wg mnie zrobił się smród wokół tematu i SAP/ASO próbują z ludzi robić baranów, że niby "na forum piszą głupoty".

Może ktoś wreszcze zaczaił, że nie można w nieskończoność nas dymać.

" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
                      Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• Zwi3rzu
                        Classic
                        • 2012
                        • 27

Tez mam niebawem przeglad po 15 tys...nie zgodzę sie na żaden dotrysk.
                        Nie wierzę ,że coś padnie w silniku który jest chyba już przetestowany na wszystkie możliwe sposoby bo jego konstrukcja pamieta chyba lata 90?
                        Dzwoniłem do ASO powiedziałem ,że mam przeglad ,że odmówię dotryskiwania i ,że gdybym o tym wiedzial wcześniej to nie kupił bym benzyny lpg bo to nie ma sensu tylko ON.
                        Powiedzieli ,że moge sie nie zgodzić i zapiszą to w książce ale strace gwarancje na LPG.
                        Odparłem ,że powołam sie na niezgodnośc towaru z umową.
                        Mają do mnie napisać oficjalne pismo.

Najpierw zawieszenie tył...potem tuleje wahaczy a teraz to ...
                        Powiem tak zaczyna mnie to wkurzać.

Komentarz

• Rosomak
                          L&K
                          • 2011
                          • 1365
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Zwi3rzu
                          Powiem tak zaczyna mnie to wkurzać.
                          nie tylko Ciebie. Ja juz wypiąłem na ASO.
                          Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                          http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                          Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Zwi3rzu
                            Classic
                            • 2012
                            • 27

Na Sokratesa 17b.

Nie popuszczę tego bo miałem kase ,żeby dołożyć do diesla ale wyliczyłem ,że mi się nie oplaca.
                            Jutro dzwonię do rzecznika praw konsumenckich zobaczymy co powie.

Komentarz

• Romecky81
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 105

Różne głosy o tym dotrysku.
                              Ja po przeglądzie (Wawa - Zakręt) i też ponoć już z "doładowaniem PB".

Sprawdzał ktoś niezależnie u jakiegoś gazownika czy faktycznie ten dotrysk jest włączony?

Komentarz

• kris17009
                                Ambiente
                                • 2012
                                • 235

Romecky81, jak chcesz to moge sprawdzic bo mam interfej. jak bys byl w okolicach Białołęki (Tarchomin) to chetnie podejrze co tam jest.

Moja furka:
                                -------------------------
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516

Komentarz

• oldbrother
                                  Classic
                                  • 2013
                                  • 33

Byłem wczoraj w ASO - mieli domontować parę gadżetów w tym tempomat. Niestety zamówili tempomat ktory nie pasował do mojej Octavki choć zarzekali się że dobrali dokładnie wg silnika, tygodnia produkcyjnego i wersji wyposażeniowej... Niezły maja b...el w tym ich systemie akcesorii. Mają to wyjaśniać z centralą. Jak tam się gubią to czego wymagać od ogarnięcia poprawnego montażu i działania instalacji LPG. :evil:
                                  Zapytałem jeszcze raz pana z serwisu o tę pracę slinika z dotryskiem i komu to wgrywają. Pan powiedział że ten przedział pracy silnika na LPG to: do 3000 obr/min - tylko LPG, 3000-4200 obr/min.- LPG+7% PB, pow.4200 obr/min - tylko PB. Nowe oprogramowanie jest wgrywane zależnie od tego jaki był wgrany oryginalnie pierwotny software i robią/sprawdzają to każdej Skodzie z LPG która do nich przyjeżdża na serwis. Powiedział też że to wszystko jest robione w trosce o klienta i żywotność intstalacji i że "chyba lepiej zużyć te pół litra benzyny więcej na dotryski niż mieć problem z instalacją..." Swoją drogą pamiętam jak miałem poprzednią Octavkę Tour '08 to też mówili w ASO po odbiorze auta żeby co jakieś czwarte tankowanie przeganiać auto na benzynie a nie tylko jeździć na LPG (prawie nigdy tego nie robiłem :P ).
                                  Patrząc na to ile mi schodzi benzyny na setkę to nie jest aż tak tragicznie - to tylko 0,5-1 l na 100 km wg ostatnich 3 tankowań PB pod korek. Jakbym nie wiedział że mam te dotryski to bym pewnie tego nawet nie zauważył tylko przyjął że to idzie na rozruch zimnego silnika... Pow.140 km/h ciężko w okolicy gdzieć polecieć bo zaraz jakiś TIR się napatoczy albo cię jakiś fotoradar namierzy... Jak by tak dalej miało być z tym spalaniem to mogę na dzień dzisiejszy powiedzieć że nie ma o co kruszyć kopii...

Komentarz

• PPrzemek
                                    Drive
                                    • 2012
                                    • 87

oldbrother, pojedziesz na wakacje, przejedziesz się autostradą i wtedy zobaczysz...
                                    W poprzednim samochodzie zrobilem 200tyś na LPG i żadnych problemów nie miałem. Wręcz przez rok jeździłem tylko na LPG, bo miałem problem z pompą paliwa i tylko raz nie zapalił - jak było -30.
                                    Sprawdzałem i 4200 obrotów to jest mniej niz licznikowe 140, rzeczywista prędkość to jest ok.132km/h.
                                    Jak ktoś dużo jeździ po autostradach, to już tak różowo nie jest...
                                    Pozdrawiam
                                    Przemek

Komentarz

• aronus
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 643
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Najgorsze jest to, że nie wiadomo o co chodzi, czy instalacja LPG słaba, czy głowica :evil:

Komentarz

• PPrzemek
                                        Drive
                                        • 2012
                                        • 87

aronus, pewnie wtryski gazu są wadliwe i nie dają rady podawać tyle gazu...
                                        Pozdrawiam
                                        Przemek

Komentarz

• nobody
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 119

Zamieszczone przez aronus
                                          Najgorsze jest to, że nie wiadomo o co chodzi, czy instalacja LPG słaba, czy głowica :evil:
                                          Pewnie jedno i drugie :evil: Pozostaje po ,,gwarancji'' usunąć LR i założyć w sprawdzonym zakładzie dobrą instalację. Montaż w ASO od początku budził moje wątpliwości (już pomijam to co tu ludzie piszą o padaniu wtryskiwaczy)
                                          - ,,nieinwazyjne'' rozłożenie przewodów w/g opisu - tak, na blachowkręty
                                          - niedokładne wyregulowanie poziomu rezerwy gazu (nigdy nie wiem ile mam i kiedy się skończy)
                                          - króće do wtryskiwaczy wkręcone w kolektor - obawiam się, że z czasem się mogą wyłamać, bo listwa z wtryskiwaczami jest praktycznie w powietrzu i drga - nikt mi nie powie, że to jest dobrze pomyślane,
                                          - już miałem wyciek płynu chłodniczego - źle poskręcane złączki, oczywiście na przewodach dołożonych, pytanie, czy złączki są chociaż metalowe, bo jak nie, to atrakcji będzie więcej, plastik się odkształca.

Jak któryś Kolega tu napisał: jak coś tanio to będzie drogo. Ale pewnie jestem pesymistą.

Nb. mnie te wspomaganie PB nie tak denerwuje, jak fakt, że LR+Skoda nie zronbi akcji serwisowej i nie wymieni wadliwych Meadow, bo to jest chyba prawdziwa przyczyna cyrkow

Komentarz

• kapi
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1174
                                            • Fabia combi

Zamieszczone przez PPrzemek
                                            szczególnie z RŚL na Katowice przez A4 czy DTŚ :twisted:
                                            OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• zombi
                                              Classic
                                              • 2013
                                              • 5

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum, zapisałem się zaraz po tym jak został mi wgrany nowy soft z dotryskiem. Moim zdaniem problem nie polega na tym czy zgodzimy się czy nie na wgranie nowego softu. Problem polega na tym że produkt który kupiliśmy nie jest zgodny z opisem. Całe moje życie byłem przeciwnikiem gazu - od sprzedawcy dowiedziałem się ze ten silnik jest idealną wypróbowaną jednostką do współpracy z gazem . Teraz czuje się oszukany co z tego ze się nie zgodzę na wgranie softu lub zmienię go sam jak silnik/instalacja padnie.

Moim zdaniem jest to gigantyczny przekręt za który sami będziemy musieli zapłacić.
                                              I nie należy tego tematu zostawić samemu sobie ku uciesze korporacji !

Komentarz

• PPrzemek
                                                Drive
                                                • 2012
                                                • 87

Zamieszczone przez kapi
                                                Robię w tygodniu 700-800km, z czego ok 500 po autostradzie, więc spalanie też mam nienajniższe...
                                                Pozdrawiam
                                                Przemek

Komentarz

• kapi
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1174
                                                  • Fabia combi

Zamieszczone przez kapi
                                                  Robię w tygodniu 700-800km, z czego ok 500 po autostradzie, więc spalanie też mam nienajniższe...
                                                  ja podobnie. właśnie na tej trasie. zanim dojade do A4 czy DTS to ledwo co się na gaz przełaczy.
                                                  na "magiczny dotrysk" załapałem się podczas wymiany wtryskiwaczy.
                                                  nic, licze tylko że gw się skończy bez większych problemów, później znów na kalibracje trzeba jechać.... :twisted:
                                                  OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• Romecky81
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 105

Trzeba zadać sobie pytanie dlaczego kupiliśmy/kupiliście ten samochód. Jeżeli faktycznie ktoś kupił głównie z uwagi na LPG to może czuć się "oszukany". Ja na szczęście kupiłem bo był w miarę tani - to że dostałem LPG było dodatkowym atutem.
                                                    Dziś leciałem A1, powyżej 4000 obrotów i jakoś specjalnie nie zauważyłem zużycia PB. Pewnie jakbym wcześniej o tym nie czytał to nawet nie wiedziałbym że coś jest "nie tak". Jak dla mnie cała ta akcja jest do "przełknięcia". Współczuję tym, którzy kupili Kurę tylko pod LPG... Ale jak ktoś pisał kilka stron temu, można kabelkiem zmienić sobie ustawienia i tylko przed wizytą w ASO powracać do ich ustawień.

Także kabelki w dłoń jeśli komuś przeszkadza polityka LR.

Komentarz

Pracuję...